• Inzicht
  • >
  • yes
  • Geeft jouw basisschool passende schooladviezen?

    Het schooladvies in groep 8 heeft grote invloed op de onderwijscarrière. Hoe meet je als basisschool de kwaliteit van die adviezen?

    Het schooladvies in groep 8

    Krijgen alle leerlingen in groep 8 het middelbare schooladvies dat echt bij ze past? Die vraag en de discussie die erop volgt, horen we de laatste jaren steeds vaker. Het gaat dan vooral over het effect van een te laag advies op de kansengelijkheid in het onderwijs. Van vmbo-tl opstromen naar havo is bijvoorbeeld een stuk lastiger dan gewoon op die havo beginnen. Maar evalueer je als basisschool de kwaliteit van jullie adviezen?

    De voortgang van oud-leerlingen

    Standaardrapportages geven inzicht

    Voor een bestuur van een groot aantal basisscholen maken we jaarlijks een standaardrapportage over hun oud-leerlingen. Dat doen we op basis van hun data. We kijken voor elke school welk advies een leerling kreeg. Vervolgens vergelijken we dat met de huidige status van die leerling. Als een leerling met een havo-advies in de derde klas nog steeds havo volgde (en niet was blijven zitten), sloot het advies waarschijnlijk goed aan bij het niveau van de leerling. Maar als iemand een vmbo-tl advies kreeg en aan het begin van de derde klas was opgestroomd naar havo, dan was het advies waarschijnlijk te laag. Elke basisschool krijgt een makkelijk te begrijpen totaaloverzicht van hun oud-leerlingen met duidelijke visualisaties. Zo hebben ze meer inzicht en kunnen ze gerichter actie ondernemen.

    Met meer inzicht naar passendere adviezen

    Onze rapportages geven de scholen inzicht in de de resultaten van hun adviezen in de afgelopen jaren. Bovendien tonen ze meteen de aandachtspunten die helpen adviezen passender te maken. Als blijkt dat leerlingen met een vmbo-tl advies relatief vaak naar de havo opstromen, kunnen zij ervoor kiezen om deze doelgroep in het vervolg kansrijker te adviseren. Omdat de rapportages ieder jaar terugkeren, hebben de scholen continu een duidelijk beeld van de kwaliteit van hun adviezen.

    De daden bij de woorden

    Bekijk onze projecten en ontdek wat onze aanpak op kan leveren voor jouw instelling

    Naar onze projecten

  • Inzicht
  • >
  • yes
  • Lessen uit het Estse onderwijs

    Waarom scoren basisscholen in Estland zo goed op internationale tests? Tijdens onze inspiratiereis zochten en vonden we de antwoorden. Onze consultant Nick deelt zijn ervaring

    Gembershotje en dan… de lucht in!

    We gaan met heel The Next School op reis naar Estland, om samen te ontdekken hoe hun onderwijs werkt. We verzamelen op Schiphol. Met mijn nog slaperige hoofd op de vroege ochtend maak ik misschien niet de beste indruk om op je nieuwe collega’s… Gelukkig kwam Anniek to the rescue! Na een gembershotje waren we allemaal goed wakker en klaar voor de vlucht.

    Hoge onderwijsscores in Estland

    Wat kunnen wij in Nederland daarvan leren?

    We vulden onze dagen met bezoeken aan onderwijsinstellingen, ministeries en een onderwijs-startup. De eerste stop was het ministerie en daar kregen we een introductie in het Estse onderwijssysteem. We zagen torenhoge PISA-scores en ze legden uit hoe die verband houden met de Sovjet-geschiedenis van Estland. En we leerden dat één van de succesfactoren de autonomie van de leraren is.

    Tijd om te ontspannen én te ontsnappen

    In een Airbnb leer je je collega’s heel anders kennen dan tijdens een spelletjesavond. Zo kan een avond ineens eindigen met de uitspraak “Eva, ik denk dat ik jou nooit meer kan vertrouwen!”. Gelukkig werd dat vertrouwen de volgende ochtend snel hersteld tijdens het gezamenlijke ontbijt. En als je dan toch in Estland bent, moet je ook de tijd nemen om van het land te genieten. De laatste dag mochten we daarom zelf invullen. Met een grote groep gingen we naar een escape room, waar we een uur de tijd hadden om een bommelding te onderzoeken. Gelukkig wisten we die in een recordtijd (!) op te lossen en was Tallinn snel weer veilig.

    Liggend op de foto

    Tijdens een bezoek aan de universiteit

    We gingen ook op bezoek bij de universiteit van Tallinn, ookwel Tallinna Ülikool. Daar deden we een deep dive in het Estse onderwijssysteem. In twee presentaties leerden we alles over de historie, de huidige status en ontwikkelingen waar nu aan gewerkt wordt. Uiteindelijk bleek onze review en foto dusdanig populair dat we nu vereeuwigd zijn op hun website!

    Meer info

    In mijn tweede week meteen 4 dagen met het hele team op reis om het Estse onderwijs én elkaar te leren kennen. Wat een ervaring!

    Nick Langerak

    Consultant

    Volgend jaar mee op reis?

    De bestemming staat nog niet vast, maar in 2023 gaan we zeker weer op inspiratiereis.
    Meemaken? Kijk dan vooral bij onze vacatures. En kies voor een baan met betekenis. En leuke uitstapjes.

    Bekijk onze vacatures

  • Inzicht
  • >
  • yes
  • MBO zoekt fusiepartner

    Krimpende student-aantallen zijn voor sommige MBO-instellingen reden om een fusie te overwegen. Maar hoe kies je de juiste fusiepartner?

    Een antwoord op krimp in het MBO

    In enkele regio’s krimpt het aantal studenten in het MBO sterk. Dit zet het opleidingsaanbod onder druk omdat de kosten per student oplopen. Een leraar voor een kleinere klas krijgt immers ook een volledig salaris. Eén van de oplossingen is samenwerking: instellingen kunnen geheel of gedeeltelijk fuseren en een opleiding gezamenlijk aanbieden.

    Maar hoe maak je als instelling een gefundeerde keuze voor een fusiepartner?

    Het vinden van een goede match

    Op basis van betrouwbare data

    Voor meerdere organisaties hebben we analyses gemaakt van de instellingen in hun omgeving. Dat deden we op basis van publieke gegevens en onze eigen databronnen. Zo kwamen we tot antwoorden op belangrijke vragen: Welke instelling sluit het beste aan bij ons onderwijsaanbod? Zijn opleidingen samen te voegen? Is de andere instelling goed te bereizen voor studenten? Wat vraagt de arbeidsmarkt van het onderwijs in de regio en sluit een samenwerking daarop aan? En hoe “gezond” is de andere instelling?
    Onze strategische analyses boden heldere antwoorden en daarmee een solide basis voor het kiezen van de juiste fusiepartner.

    Samen succesvoller

    Op basis van onze analyses zijn meerdere instellingen met elkaar in gesprek gegaan. Daaruit zijn goede matches, vruchtbare samenwerkingen en succesvolle fusies ontstaan.

    De daden bij de woorden

    Bekijk onze projecten en ontdek wat onze aanpak op kan leveren voor jouw instelling.

    Bekijk onze projecten