Een dag bij The Next School

Hoe ziet een dag als Consultant bij The Next School eruit ?

09:00

Vrijdagochtend kom je aan bij Het Industriegebouw in het levendige Hoogkwartier in het centrum van Rotterdam, waar allerlei startups en jonge bedrijven zitten. Aangekomen bij het kantoor van The Next School zet je eerst een kopje koffie.

Je gaat met Eva op de bank zitten om te bespreken hoe jullie het project dat jullie vorige week zijn gestart verder gaan aanpakken. Het project omvat een analyse voor een grote basisschoolkoepel over onder- en overadvisering van Groep 8 leerlingen. Is het nou echt zo dat kinderen van hoogopgeleide ouders hogere adviezen krijgen op de basisschool? Welke andere zaken spelen er misschien mee in de keuze van de juf of meester in Groep 8 om sommige kinderen een lager advies te geven? Maar belangrijker: hoe ga je dit testen met de data die je gisteren hebt opgehaald tijdens de kick-off bij de directie van de scholenkoepel?

Met het uitgedachte plan bestudeer je de data in Excel. Na wat interessante ontdekkingen te hebben gedaan, krijg je een agendamelding: het tijd voor een training over klantinterviews, waarin je leert de juiste vragen te stellen om zo veel mogelijk informatie naar boven te krijgen.

12:00

Ilse heeft samen met Anniek voor de lunch gezorgd en met z’n allen bespreken jullie tijdens de lunch hoe het Nederlands onderwijs beter kan worden, maar ook wat jullie het aanstaande weekend gaan doen.

13:00

Terug op je werkplek komt Marco binnen die je wat ontwerpen laat zien voor een docentendashboard. Hij vraagt je om even mee te kijken: zit het dashboard logisch en intuïtief in elkaar? Je geeft Marco een paar tips om verder te gaan met zijn ontwerpen en duikt daarna weer terug in Excel.

Rond 14 uur wordt er aangebeld en staat een beleidsmedewerker van een Hogeschool voor de deur. Vandaag mag je de eindresultaten van een pilotproject met Quinten presenteren. Samen hebben jullie gekeken naar lacunes in de aansluiting van het HAVO-curriculum op de economische opleidingen van de Hogeschool. Aan het eind van de presentatie word je bedankt door de beleidsmedewerker.

De rest van de middag werk je samen met Anton aan een “big data”-analyse over studiesucces op de universiteit. Kun je eindelijk je programmeerskills uit de R-workshop van vorige week toepassen om de data zo goed mogelijk te analyseren. Wat verklaart nou of iemand wel of niet succesvol is op zijn of haar opleiding? En hoe kunnen decanen dit gebruiken om betere adviezen te geven?

17:00

Om 17 uur begint de vrijdagmiddagborrel uitkijkend over de binnentuin van Het Industriegebouw en schuift iedereen aan. Met een desperados in de hand en een variëteit aan tacos op de bar begint het weekend goed. Al kijk je er ook naar uit om maandag met Ivo mee te gaan naar de directie van een groot ROC, om het onderwijs in Nederland weer verder te helpen.