Hoe ziet een dag als Consultant bij The Next School eruit ?

Vrijdagochtend kom je aan op het kantoor van The Next School aan de Schiekade om de hoek van Rotterdam Centraal. Je parkeert je fiets voor de deur en besluit voordat de anderen binnenkomen nog snel even een ontbijtje te pakken en dat in de zon in de tuin van het kantoor op te eten.

Je denkt ondertussen na over de analyse die je gaat doen voor een project voor een grote basisschoolkoepel over onder- en overadvisering van Groep 8 leerlingen. Is het nou echt zo dat kinderen van hoogopgeleide ouders hogere adviezen krijgen op de basisschool? Welke andere zaken spelen er misschien mee in de keuze van de juf of meester in Groep 8 om sommige kinderen een lager advies te geven? Maar belangrijker: hoe ga je dit testen met de data die je gisteren hebt opgehaald tijdens de kick-off bij de directie van de scholenkoepel?

Na je ontbijt begin je met het maken van een aanpak voor de analyses. Op dat moment komt Marco binnen die je wat ontwerpen laat zien van de nieuwe app die we ontwikkelen voor rapportvergaderingen op middelbare scholen. Hij vraagt je om even mee te kijken: Zit de app logisch en intuïtief in elkaar? Je geeft Marco een paar tips om verder te gaan met zijn ontwerpen en maakt jouw plan van aanpak af.

Rond 11 uur wordt er aangebeld en staat een beleidsmedewerker van Hogeschool Rotterdam voor de deur. Vandaag mag je de eindresultaten van een pilotproject met Quinten presenteren. Samen hebben jullie gekeken naar lacunes in de aansluiting van het HAVO-curriculum op de economische opleidingen van de Hogeschool. Aan het eind van de presentatie word je bedankt door de beleidsmedewerker en is het alweer lunchtijd!

Rik heeft samen met Luka voor de lunch gezorgd en samen bespreken jullie tijdens de lunch hoe het Nederlands onderwijs beter kan worden, maar vooral ook het aanstaande weekend. De rest van de middag werk je samen met Nathalie aan een “big data”-analyse over studiesucces op de Erasmus Universiteit. Kun je eindelijk je programmeerskills uit de R-workshop van vorige week toepassen om de data zo goed mogelijk te analyseren. Wat verklaart nou of iemand wel of niet succesvol is op zijn of haar opleiding? En hoe kunnen decanen dit gebruiken om betere adviezen te geven?

Om 17 uur begint de vrijdagmiddagborrel en schuift iedereen aan. Terwijl Marco de pizza in de oven doet en Quinten de eerste drankjes opentrekt zet Jan-Willem het volume van de muziek wat harder: het is weekend en dat maakt je blij…al kijk je er ook naar uit om maandag met Nathalie mee te gaan naar de directie van ROC Zadkine, om het onderwijs in Nederland weer verder te helpen.